Följ min resa i British Superbike, Världens tuffaste nationella RR mästerskap!

Blogg

 

SONY DSC

Vår första anhalt för 2014 års kalender blev Ring Knutstorp strax utanför Helsingborg.
En otroligt fin bana med många olika höjdskillnader, snabba kurviga partier och också en del mer tekniska delar där du som förare får jobba väldigt aktivt.

Innan våra två dagar skulle sätta fart så hade vi i teamet tittat in vädret noggrant, det visade riktigt bra och så blev det. Två dagar med tempuraturer upp emot 30 grader och knall blå himmel.

Under våra dagar har vi kunnat genom vår partner SMC och deras instruktörer kunnat hjälpa alla våra gäster i lugn/medel grupp med utvecklande av körteknik. Alla verkade väldigt glada och nöjda med vad Göran, Janne och Johan kunde hjälpa alla med och föra deras körning vidare framåt.

I gruppen snabb samt race/licens så var det full fart under båda dagarna. Normalt kör även jag (Filip) under våra dagar för att kunna visa våra gäster spårval och komma med feedback på er körning. Tyvärr kunde jag inte det denna gången då jag gick omkull på föregående race och sträckte ut mina ledband i vänster fotled. Istället promenerade jag tillsammans med Mattias från Dunlop runt och pratade med alla gäster för att gå igenom FB Racing School foldern, svara på frågor samt så fick Matte kolla lite däckstryck och temperaturer på däcken och även där komma med feedback.

Jag vill också ge vår partner Bike Promotion ett stort tack som var med på våra dagar och förgyllde dem. Jätte roligt att få träffa alla danskar, en del nya med också en hel del andra jag träffat sedan tidigare. Tack för denna gången mina vänner för andra sidan vattnet, vi både hörs och ses snart igen.

Under båda dagarna tog vi en hel del bilder på alla våra gäster, dem finns upplagda på vår Facebook sida.

https://www.facebook.com/filipbacklund14

Ett stort Grattis till en av våra gäster, Rainer Svensson som blev årets första vinnare av en resa över till England för att få träffa mig och mitt team under en valfri tävlingshelg. Tack till vår resepartner JN Sportresor som är med och gör detta mörjligt.

Jag tillsammans med mitt team och partners vill tacka er alla som var med och förgyllde våra två första Trackdays dagar. En toppen start på 2014.

Jag vill också passa på att ge ett Stort tack till Ring Knutstorp, alla dess anställda, restaurangen samt Svalöfs Gymnasium, Motorlinjen. Först höll jag ett föredrag för ett gäng med fantastiska elever och sedan i sista sekund kunde ett antal elever hjälpa oss under båda våra dagar, Tusen Tusen tack för all er hjälp!

Vi vill också passa på att delge er våra andra datum för övriga Trackdays dagar 2014.

Karlskoga Motorstadion, Gelleråsen: 4/6
Mantorp Park: 10-11/7
Karlskoga Motorstadion, Gelleråsen: 27-28/8

Innan jag säger hejdå och på återseende så vill jag också promota vår partner Mc Gruppen.
Genom Mc Gruppen kan Ni som Trackdays kunder till oss köpa Dunlop däck till priser ni knappt kan se någon annanstans. Mc Gruppen har även skyddsprodukter och en hel del annat till försäljning. Inom kort finns deras nya uppdaterade hemsida upplagd, men tills vidare besök:

http://www.mcgruppen.se/

Så mina kära vänner, nu har vi kommit till ett slut för denna gången. Tusen tack för två kanondagar och på återseende.

Mvh
Filip Backlund & resten av Team Backlund

Filip Backlund vann och slog nytt varvrekord senast på Silverstone GP, åker nu mot finalhelgen på Brands Hatch för att säkra en andra plats i Brittiska Superstock 1000 mästerskapen. Filip som har dom två senaste deltävlingarna tagit två nya varvrekord, en andra samt en överlägsen seger på Silverstone vill nu avsluta säsongen på topp. Tidigare i våras gjorde Filip ett imponerade race på Brands Hatch när han i premiären tog andra platsen, slagen med endast 42 tusendelar av en sekund.

Detta är något Filip ska ändra på denna helgen.
-    Vi har visat under dom två senaste deltävlingarna att vi kan och ska vara med uppe i toppen och slåss om vinsterna. Brands Hatch är en bana som jag tycker väldigt mycket om och där jag har fina minnen från sedan tidigare.
Vi ligger för närvarande trea i mästerskapet men har en möjlighet att klättra ytterligare för att ta andra platsen. Vi ska avsluta 2013 års säsong på bästa sätt nu och försöka ta den där andra platsen. – säger en taggad Filip Backlund.

Filip ligger för närvarande trea i mästerskapet, 18 poäng före stallkamraten Victor Cox och 22 poäng efter andra mannen Adam Jenkinsson. Tar Filip full pott i helgen och Adam Jenkinsson är 13e eller sämre blir Filip tvåa i mästerskapet redan i sin första säsong i England.

bxp-logoVi vill passa på att tacka helgens racepartner BXP AB

BXP AB jobbar med aktivering av företag, alltifrån eventupplägg, design & konstruktion, produktion samt personal. En helhets paketering.

För mer information om BXP besök deras hemsida på: http://www.bxp.se

BXP har varit med som en partner till Filip sedan 2005.

Admin 2013-10-01 14:48

Inför Silverstone

silverstone_1Sveriges roadracing stjärna Filip Backlund satsar på vinst i det Brittiska Superstock 1000 mästerskapet. Filip Backlund, 23 år från Västerås har imponerat stort under sin första säsong i England! Efter förra deltävlingen på legendariske Donington Park där Filip slog till med nytt banrekord och en andra plats, endast 0.2 sekunder efter vinnaren Hudson Kennaugh har England uppmärksammat denna Svenska talang.

Två deltävlingar återstår av 2013 års tävlingssäsong. Filip som för närvarande ligger på en fjärdeplats i mästerskapet har fortfarande möjlighet att ta hem vinsten i mästerskapet redan i sin första säsong! Dom två avslutande deltävlingarna körs först på Silverstone GP mellan 4-6/10 samt finalhelgen på Brands Hatch GP mellan 18-20/10.

–    Det kändes otroligt skönt efter förra deltävlingen på Donington Park där allting fungerade och vi kunde direkt visa att jag är en förare och vi som team ska vara med uppe i toppen för att tampas om segrarna!  Vi kommer nu lägga allt vårt fokus på att avsluta denna säsong så bra som möjligt innan vi tar nästa steg och blickar mot 2014. – säger Filip Backlund.

En andraplatsmed mersmak blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki. Detta efter att ha kvalat in på årets första poleposition i helgens tävlingar på Donington Park i den tionde deltävlingen i brittiska mästerskapet.

Helgen inleddes med en friträning och sedan ett första kval där Filip körde in på snabbaste tid hela 6 tiondelar före tvåan på den regnvåta banan. Till andra kvalet var banan torr och efter ett mycket dramatiskt kval lyckades Filip återigen ta pole med 2 hundradelars marginal. Filip var sprudlande glad efter kvalet och att ha tagit årets första pole, men också för att de senaste helgernas tekniska problem tycktes helt bortblåsta.

När starten gick kom Filip inte iväg helt perfekt utan var trea in i första kurvan. Redan halvvägs in på första varvet passerades Victor Cox och Filip var nu tvåa bakom Hudson Kennaugh. Nu följde en jakt där Filip följde med i Kennaughs bakhjul till fem av 15 varv återstod. Då satte Filip in en snygg attack och försökte dra ifrån. Det lyckades dock inte å jakten fortsatte nu med ombytta roller. Filip satte nytt banrekord, tappade banrekordet varvet efter och slog nytt banrekord igen. Tempot var högt och frågan var om Hudson skulle riskera sin mästerskapsledning för en attack på sista varvet. När sista varvet kom såg det ut som Hudson inte hittade något läge, men i nästsida kurvan flöt Filip ut lite och genast var Kennaugh förbi. In i sista kurvan gick Filip på innern och var en kort stund förbi. Ut ur kurvan kom de i princip jämsides och Filip gav allt fick ett litet släpp var nära en highsider och därför kunde Filip inte matcha i dragracet mot mållinjen. Till slut skiljde endast 2 tiondelar till Hudson Kennaugs fördel med Filip som fin tvåa och Victor Cox trea 1,2 sekunder bakom.

Jag är mycket nöjd med helgen säger Filip Backlund. Jag var bra med hela tiden och det kändes härligt att vara bland de snabbaste varje gång vi var på banan. Jag skall ta med mig detta i de avslutande racen och försöka avsluta med två pallplatser och medalj totalt. Jag vill avsluta med att tacka alla i teamet som gav mig en perfekt hoj denna helgen avslutar Filip.

Härligt att vara på pallen igen och en stor eloge till Filip som inte hängt med huvudet utan hela tiden jobbat på. Filip avancerade igen i totalt och är återigen 4 med bra chans på bronset. En bra avslutning på säsongen skulle vara det bästa Filip kan ge sig själv inför vinterns förhandlingar och arbete. Vi har ingen seger ännu men en rad pallplatser vilket imponerat storligen i England då nykomlingar inte brukar vara i toppen första året i serien avslutar Filips manager Joakim Wiedesheim.

 

 

I mästerskapet är Filip nu på en total fjärdeplats på 100 poäng.

 

 1. Hudson Kennaugh 148
 2. Adam Jenkinsson 145
 3. Victor Cox 103
 4. Filip Backlund 100
 5. T Aquino 91

 

Nästa tävling går på Silverstone 4-6 oktober


MCE British Superbikes Snetterton 300 round five 5-7 June 2013Sveriges roadracingstjärna Filip Backlund som under 2013 tävlar i det Brittiska Superstock 1000 mästerskapen har nu nått halva säsongen.

Filip har under dom sex inledande racen av säsongen aldrig varit sämre än femma över mållinjen, tyvärr nollade Filip i andra deltävlingen på Thruxton men ligger för närvarande fyra i mästerskapet, endast 15 poäng upp till andra platsen Hudson Kennaugh och 14 poäng till tredjeplacerade Joe Burns.

Inför den kommande helgen kör Filip in i andra halvlek av säsongen och beger sig till Brands Hatch, en bana han känner till väl och har goda minnen av sedan tidigare.
I premiärracet i våras körde Filip in på en enastående andra plats, slagen med endast 64 tusendelar på just Brands Hatch. Detta är något Filip ska ändra på!

– Det känns otroligt roligt att få gå in i andra halvan av säsongen och starta det med att köra på just Brands Hatch. Senast vi var där så gjorde vi en toppenhelg och avslutade med att vara på podiet i mitt första race i England. Då blev vi slagna med några få tusendelar, det ska inte upprepas denna gången. Säger Filip Backlund inför helgens deltävling på Brands Hatch.

Högupplösta bilder kan laddas ner här
(Foto: Jon Jessop)

Ni kan alla följa teamet och Filips framfart via Filips Facebook, Twitter, Instagram samt hans egen hemsida.

Webbinfo:
Facebook: filipbacklund14
Twitter: @filip_backlund
Instagram: @filipbacklund14
Hemsida: www.filipbacklund.se
Teamhemsida: www.ilr-kawasaki.com
Live-updates:www.britishsuperbike.com

På återseende
Backlund Racing

En femteplats blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki efter att ha kvalat in på en tiondeplats i helgens tävlingar på Snetterton i den sjätte deltävlingen i brittiska mästerskapet.

MCE British Superbikes Snetterton 300 round five 5-7 June 2013  MCE British Superbikes Snetterton 300 round five 5-7 June 2013MCE British Superbikes Snetterton 300 round five 5-7 June 2013

Helgen började allt annat än bra för Sveriges hopp Filip Backlund som inte kom runt ett helt varv på den fria träningen. Ett oljeläckage satte effektivt stopp för vidare körning under passet. Värdefull testtid tappades och därmed blev första kvalet mer som ett test för Filip som körde in på 13e plats. I andra kvalet lyckades Filip förbättra sig till tionde men fortfarande en bit efter.

Warm up på söndagens morgon fick Filip äntligen till allt och körde in på andra plats. Nu fanns farten för att matcha de allra bästa.

När starten gick gjorde Filip en bra start och avancerade till sjätte plats, på andra varvet försökte Filip avancera ytterligare men blev utträngd och halkade istället ner till nionde. Varvet efter blev det safetycar, när fältet släpptes igen blev Filip hängande utan att kunna avancera från sin niondeplacering. Med fem varv kvar kom Filip äntligen om och var plötsligt snabbast på banan. I rask takt kördes nästa klunga ifatt och förbi. När målflaggan föll var Filip femma. Tyvärr vann Hudson Kennaugh före mästerskapsledande Adam Jenkinsson med Lee Jackson som trea.

Jag tycker slutplaceringen är okej särskilt med tanke på hur helgen började men tidigare har min styrka varit att jag direkt kommer in i ett snabbt och högt tempo. Nu har jag problem att nå full pace direkt på inledande varven. Det måste jag förbättra om jag skall kunna utmana om segern i racen funderar Filip Backlund efter avslutat race. Jag hade fart för pallen men från min startposition har jag inte råd att tappa placeringar efter en bra start och sedan bli hängande bakom förare så att luckor bildas. Konkurrensen här är alldeles för tuff för att sådana misstag skall vara möjliga att reparera.Att fortsätta plocka topp fem placeringar är såklart bra men nu har jag ställt siktet högre! Jag vill till pallen och drömmer om att ta min första seger, den skall jag bara ha så snart som möjligt, helst redan i nästa race. Ingen kommer dock att ge den till mig gratis så jag måste helst enkelt vara lite bättre för att lyckas ta min första seger här avslutar Filip.

Ännu en bra insats av Filip men fortfarande saknas pricken över i:et i form av en seger. För mig är det bara en tidsfråga innan den kommer och nu när vi går in i andra halvlek kommer vi tillbaka till banor vi både testat och kört race på så förutsättningarna kommer onekligen att bli lite bättre för Filip. Det är lätt att vara otålig och tycka att segern skall komma men glöm inte bort att konkurrensen är stentuff i detta mästerskapet. Filip är en riktig vinnarskalle och det är en otroligt stimulerande uppgift att arbeta med honom. Filip intalar sig själv att han faktiskt kan vinna och därför tror jag också snart att första segern kommer. Min uppgift blir att se till att Filip inte hänger med huvudet när han tvingas vänta ytterligare ett race på den så hett efterlängtade segern säger Joakim Wiedesheim.

I mästerskapet delar Filip nu en total fjärdeplats på 71 poäng.

 1. Adam Jenkinsson 111
 2. Joe Burns 86
 3. Hudson Kennaugh 85
 4. Filip Backlund 71
 5. Victor Cox 51

Nästa tävling går på Brands Hatch 19-21 juli.

Filip Backlund 2013-06-17 13:35

Ny stark insats av Filip Backlund

En femteplats blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki efter att ha kvalat in på en tredjeplats i helgens tävlingar på Knockhill i den femte deltävlingen i brittiska mästerskapet.

 Sveriges hopp Filip Backlund lyckades för tredje gången på fem försök att kvala in i första startled Efter fredagens första kval var Filip fyra, men efter lördagens andra och avgörande kval blev det till slut tredje startruta i det 60 man starka startfältet. Pole togs av Tristan Palmer före Hudson Kennaugh med Filip som trea. Adam Jenkinsson son leder mästerskapet kvalade in som fyra och Joe Burns som femma. Detta bäddade för ett rafflande race då topptrion i mästerskapet alla återfanns i topp fem efter kvalet. Kvalet som var stenhårt med 9 man inom fem tiondelar och 17 man inom en sekund.

När starten gick gjorde Filip en bra start och var tvåa in i första sväng, under resterande del av första varvet behöll Filip andra platsen och gick ut på andra varvet som tvåa. De två kommande varven tappade Filip dock en placering per varv och efter tre varv låg Filip fyra. Filip åkte sedan med som fyra men efter ytterligare några varv fick Filip släppa ytterligare en placering, sedan åkte Filip med toppklungan men kunde inte riktigt hålla det tempo som framförvarande satte upp. Efter 12 av de 24 varven började han ta in lite igen men på varv 14 blev det rödflagg efter en otäck vurpa dessbättre utan allvarliga skador. Således slutade Filip på den femteplats som han låg på när rödflaggen kom ut.

Vi ändrade hojen till racet och satte in hårdare fjärdrar då jag upplevde att hojen var lite för mjuk i kvalet och jag trodde detta skulle göra mig ännu lite snabbare. Det visade sig dock ganska snabbt att det blev lite för hårt och att jag istället blev lite långsammare. Jag kunde därför inte utmana om pallplatserna och segern som jag hoppades utan fick inrikta mig på att köra in så många poäng som jag någonsin kunde. Tyvärr fick jag ”fel” folk framför så Jenkinsson och Burns som låg före mig i mästerskapet var också före mig i mål. Det innebär att jag tappar några poäng till dem totalt men behåller min tredjeplats i mästerskapet. Man måste våga för att vinna denna gången gick vi åt fel håll, jag är ändå nöjd med min insats i racet men trodde jag skulle varit på pallen. Hade vi inte ändrat hade jag nog kunnat klara en tredjeplats men jag vill ju gärna ta min första seger och då kan man inte gå på säkra lösningar i detta tuffa mästerskapet avslutar en trots allt ganska nöjd Filip.

Jag tycker Filip gör ännu en strong insats men denna gången gick vi åt fel håll med inställningarna till racet. Det är sånt som händer och marginalen är hårfin. Nu ställer vi in siktet på nästa race och kör test på Snetterton veckan efter midsommar. Det är ju också där nästa deltävling går. Jag är mycket nöjd med att Filip trots nya banor hela tiden fortsätter tillhöra den absoluta toppen i mästerskapet. Jag tycker att det verkligen visar vilken klassförare Filip är berättar Joakim Wiedesheim.

I mästerskapet delar Filip nu en total tredjeplats på 60 poäng.

 1. Adam Jenkinsson              91
 2. Joe Burns                          77
 3. Filip Backlund                   60
 4. Hudson Kennaugh             60
 5. Victor Cox                          49

Nästa tävling går på Snetterton 5-7 juli.

Filip Backlund 2013-06-13 08:42

Jag vill Tacka helgens race partner – KAMA Fritid

Hej på er allesammans!

Jag hoppas allt är bra med er och att solen har skinit även på er såsom på mig.
Det är otroligt, varje gång jag kommer hem från England så verkar det vara toppen väder. Lite annorlunda mot i England där solen inte verkar vilja visa sig alltför ofta.
Dagarna springer iväg och det börjar nu närma sig den femte deltävlingen av det Brittiska Superstock 1000 mästerskapet.
Denna gång ska vi bege oss till Scotland och banan Knockhill.

Knockhill är en liten bana som svänger konstant, du som förare har inte en chans till vila någonstans runt banan vilket kommer bli otroligt påfrestande.
I och med att banan även svänger hela tiden så kommer det även bli svårt för omkörningar, kvalet kommer bli viktigt!
Som tur är så har jag och teamet hunnit med att göra ett endagars test på Knockhill i förra veckan och farten finns där.
Testet gick bra och vi fick bra med test tid på banan. Jag hann avvärka nästan totalt två timmars körning vilket är riktigt bra.
Hittills har säsongen gått bra men någon vinst har vi ännu inte tagit, detta ska vi ändra på!
Nu till helgen ska jag gasa och visa Britterna vart skåpet ska stå!

Följ mig under helgen via min Facebook, Twitter, Instagram, Youtube samt min hemsida.
Ni får hade så bra tills vidare så hörs vi inom kort igen.

// Fille

Filip Backlund 2013-05-29 09:57

Ny pallplats för Filip Backlund

En tredjeplats blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki efter att ha kvalat in på en fjärdeplats i helgens tävlingar på Donington Park i den fjärde deltävlingen i brittiska mästerskapet.

Sveriges hopp Filip Backlund lyckades återigen kvala in i första startled genom en fjärdeplats efter de båda kvalen. Efter fredagens första kval var Filip i pole position, men efter lördagens andra och avgörande kval blev det till slut fjärde startruta i det 60 man starka startfältet.

När starten gick gjorde Filip en bra start och kunde behålla sin fjärde position. De tre framför öppnade dock lite hårdare och kunde öppna upp en lucka på en dryg sekund under det första varvet. Efter fyra av de tolv varven började var Filip ifatt Steve Brogan på tredje plats och efter några varvs fight kunde Filip ta sig förbi och upp på tredjeplats med 5 varv kvar. Luckan till ledarduon var då nästan två sekunder. Efter ett par riktigt snabba varv kom Filip ifatt ledarduon på sista varvet men kunde inte få till något riktigt bra omkörningsförsök utan skar mållinjen som trea bakom Adam Jenkinsson som vann racet före Joe Burns.

Då jag tidigare kört på Donington hade jag stora förhoppningar inför helgen. Det kändes då såklart bra att vara med direkt från början genom att vara snabbast på fredagen och sedan kvala in i första led till racet. På söndagens warm up fortsatte vi med andra tid så inför racet kände jag verkligen att jag hade bra chans att vara med och slåss om pallplatserna. I racet var mitt första varv lite för långsamt sedan åkte jag ett par varv jämt med de snabbaste för att mot slutet vara snabbare. Det räckte till en ny pallplats vilket jag självklart är mycket nöjd med men skall jag vinna måste jag vara med ännu bättre från start. Jag vill såklart gärna få till en seger så det blir det jag skall jobba på att förbättra. Annars är jag mer än nöjd med att vara trea i mästerskapet efter fyra race, det är ju stenhård konkurrens i mästerskapet säger Filip Backlund.

Andra gången på pallen i brittiska mästerskapet som är erkänt tufft. Vi måste vara nöjda med att varit på pallen i två av fyra race (plac 2, bruten, 4,3 i de fyra tävlingarna), Det tycker jag visar att Filip verkligen utvecklats som förare och att vi på allvar kommer slåss i toppen på mästerskapet. Filip genomför ännu en mycket stabil helg och fortsätter växa som förare. Hamnar alla pusselbitarna rätt samtidigt så kommer Filip vinna race innan säsongen är slut avslutar Joakim Wiedesheim.

I mästerskapet klättrar Filip till en total tredjeplats på 49 poäng.

 1. Adam Jenkinsson 78
 2. Joe Burns 57
 3. Filip Backlund 49
 4. Victor Cox 48
 5. Hudson Kennaugh 44

 

Nästa tävling går på Knockhill 14-16 juni.

Nu är det äntligen dags för den fjärde deltävlingen i det Brittiska
Superstock 1000 mästerskapet.
Hittills har säsongen gått bra men vi har ännu inte hunnit med att stå
överst på pallen.

Men det ska vi ändra på!

Nästa race körs på den legendariska banan Donington Park. Det är en
väldigt snabb men även teknisk bana där du som förare måste jobba med
att bibehålla en hög fart runt hela varvet.

Jag och mitt Team ILR Kawasaki testade tidigare i våras på Donington och
körningen kändes då väldigt bra. Det är en bana som jag gillar och
passar mig.

Det kommer att bli en otroligt rolig helg och jag ser fram emot att visa
britterna hur dom ska få gasa!

Ni kan alla följa mina framsteg i Donington via min facebook, Twitter,
Instagram och självklart även hmin hemsida.

Live timing kan ni se via: www.britishsuperbike.com

Hade så bra tills vidare så hörs vi alla inom kort igen!

// Filip Backlund

Sida 1 av 4012345...102030...Sista »